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July 2, 1996 
 

 
 RE:  May employee receive payment from state agency for service he provided 

for snow removal? 
 
 DECISION: No, because services were rendered prior to July 15, 1996.  
 
 
  This opinion is in response to your May 8, 1996, request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the July 2, 1996, meeting of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  You are employed by the Division of 
Pesticides within the Department of Agriculture.  In February of this year, upon knowledge that 
the state contracted for snow removal service, you offered your services for snow removal to the 
local Transportation Cabinet garage in the county where you live.  In March, during the largest 
snow of the year, you were contacted by the Transportation Cabinet and asked to provide snow 
removal service at an agreed hourly rate of $55.  You provided 53 hours of service, using your 
own equipment, from March 19 through 22.  Such service was necessary to allow power to be 
restored to a community.  In addition to the wear and tear on your tractor, you furnished fuel and 
operator wages for the service you provided.  The local Transportation Cabinet garage engaged 
several other individuals with snow removal equipment, in addition to yourself, to perform this 
service.   
 
  Recently, the local Transportation Cabinet garage foreman  informed you that a 
problem existed in paying for the service you had provided.  He instructed you to contact the 
General Counsel for the Transportation Cabinet.  The General Counsel informed you of the 
provisions in the ethics code which prohibit an employee from having an agreement with a state 
agency.  The General Counsel stated that you would not be paid for your service unless the 
expenditure was approved by someone else.  He instructed you to contact the Commission for 
advice on your situation.  In addition, you were told that the law had been changed and, effective 
July 15, you would no longer be prohibited from providing services to the Transportation 
Cabinet.   
 
  You were unaware that such a provision existed and were only attempting to earn 
some extra money by offering your services.  You believe the foreman at the local 
Transportation Cabinet garage was aware that you were a state employee because you parked 
your state vehicle at the garage for a year during the previous administration.  However, he also 
was unaware of the ethics provision governing this matter.   
 
  You ask the Commission to review this matter in light of the snow emergency, the 
change in the law, and the fact that you have never worked for the Transportation Cabinet, and 
determine whether you may receive payment for your service. 
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  KRS 11A.040(4) provides: 
 
   (4) No public servant shall knowingly himself or through 

any business in which he owns or controls an interest of more than 
five percent (5%), or by any other person for his use or benefit or on 
his account, undertake, execute, hold, or enjoy, in whole or in part, 
any contract, agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, 
awarded, or granted by any state agency. This provision shall not 
apply to a contract, purchase, or good faith negotiation made pursuant 
to KRS Chapter 416 relating to eminent domain or to agreements 
which may directly or indirectly involve public funds disbursed 
through entitlement programs. 

 
 
  Effective July 15, 1996, KRS 11A.040(4) will be amended to provide as follows: 
 
   (4) No public servant shall knowingly himself or through 

any business in which he owns or controls an interest of more than 
five percent (5%), or by any other person for his use or benefit or on 
his account, undertake, execute, hold, or enjoy, in whole or in part, 
any contract, agreement, lease, sale, or purchase 

  made, entered into, awarded, or granted by the agency by which he is 
employed or which he supervises, subject to the provisions of KRS 
45A.340. This provision shall not apply to  

   (a) a contract, purchase, or good faith negotiation made 
pursuant to KRS Chapter 416 relating to eminent domain; or  

   (b) agreements which may directly or indirectly involve 
public funds disbursed through entitlement programs; or 

   (c) a public servant's spouse or child doing business with 
any state agency other than the agency by which the public servant is 
employed or which he supervises 

 
  Based on the provision in KRS 11A.040(4) above, you were prohibited from 
knowingly having any contract or agreement with any state agency.  Thus, prior to July 15, 1996, 
you were prohibited from having an agreement with a local Transportation Cabinet garage to 
provide snow removal service and if you accept payment for this service, it would constitute a 
violation of 11A.040(4).   
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
      BY:   Ruth H. Baxter, Chair 


